http://www.bankingtools.nl/index.php/landingpages/thuis
http://tonzon.nl/
https://www.aquacell-waterontharder.nl/
https://www.verbeteruwhuis.nl/

De energierekening van een Nederlands huishouden bedraagt gemiddeld 1680,- euro per jaar. Op ruim 90% van die kosten heb je zelf invloed. Kortom: tijd om flink te besparen!


Hi_Fotolia_89343050_Subscription_Monthly_M

Isolatie maakt het belangrijkste verschil op energiebesparing. Als je woning niet goed geïsoleerd is, gaat er veel warmte verloren via ramen, buitenmuren, dak en via de vloer van de begane grond. Grijp je in dan loopt de besparing als snel op tot honderden euro’s per jaar.

Let er wel op dat isoleren ook investeren betekent; je komt voor kosten te staan, maar krijgt daar niet alleen een lagere rekening, maar ook comfort voor terug. Hierbij een voorbeeld van de kosten en baten bij een gemiddelde eengezinswoning: Het isoleren van de spouwmuur kost ongeveer 2000 euro, maar dit betekent wel een jaarlijkse besparing van 550 euro. Isoleer je een schuin dak en verwarmde zolder, dan investeer je zo’n 4300 euro om jaarlijks 650 euro te besparen. Vervanging van enkel glas voor HR++ kost 3500 euro en levert zo’n 260 euro per jaar op. Goede vloerisolatie heeft invloed op het totale verbruik en bespaart gemiddeld 15 tot 20%.

Verwarming

Kleine zaken maken ook het verschil. Zet je de thermostaat overdag een graadje lager dan bespaar je zo 70 euro per jaar. Zet je ‘m ’s nachts op vijftien graden, dan levert dat gemiddeld nog eens 80 euro op. Een uurtje voor het slapen gaan de thermostaat terugzetten, scheelt gemiddeld 20 euro. Schakel je ‘m overdag terug, dan mag je daar 130 euro bij optellen. Laat je de verwarming op de slaapkamer uit: plus 70 euro. Wil je met een minimale investering maximaal resultaat behalen? Haal dan voor enkele euro’s een set deurveren, zodat de buitendeur automatisch sluit en er geen warmte verloren gaat; de besparing is gemiddeld 230 euro.

Water
Besparen én genieten van een lekkere warme douche? Natuurlijk kan dat. Met een waterbesparende douchekop – van maximaal 7 liter per minuut – beperk je het waterverbruik, zonder dat je het zelf merkt. Tegenover een normale doucheknop bespaar je 20%. Bij een regendouche is dat zelfs 50%. Gemiddeld bespaar je zo’n 50 euro. Als je een douchebeurt van acht naar vier minuten inkort, dan kan een gemiddeld huishouden honderd euro per jaar besparen.

Maar je kunt ook zaken aanpassen waar je helemaal niets van merkt. Met een tijdklok op de elektrische boiler hoeft deze de warmwatervoorraad niet de hele dag op temperatuur te houden. Onnodig als je vijf dagen per week aan het werk bent. Ga je op vakantie? Zet ‘m dan uit. Bij thuiskomst wel even de leidingen doorspoelen en de boiler goed door laten verwarmen om legionellabesmetting te voorkomen. Ga je verbouwen, kijk dan eens kritisch naar je badkamer. Zo kun je een douche met warmteterugwinning laten plaatsen. Die verzamelt warmte uit wegstromend douchewater om koud water weer voor te verwarmen. Je ketel hoeft dan minder hard te stromen en kan meer warm water per minuut leveren. Wil je een bad? Kijk dan bewust naar de maat. Moet het bad echt zo groot zijn? Met een onnodig groot bad verbruik je veel meer.

Stroom
Gemiddeld is een huishouden honderd euro per jaar kwijt aan sluipverbruik. Dit voorkom je door apparaten niet stand-by, maar écht uit te zetten. Gebruik je bepaalde apparaten langer niet, trek dan de stekkers eruit. Maar vergeet ook niet lampen uit te doen als je de ruimte verlaat. Al is het maar voor korte tijd, er sluipt toch weer stroom weg.

Meer tips op: www.milieucentraal.nl
Tekst: Patricia de Ryck

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail